Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 20.7.16

22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 20.7.16

DK-BEL / SOPHIE BULBULYAN
QUASI STELLAR / ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ
DROPS OF BREATH ///προβολή και συζήτηση 

 

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο
20.07.2016 / 12:00

Drops of Breath 
Προβολή της ταινίας της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο και συζήτηση με το κοινό

Σύλληψη / Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη - Sophie Bulbulyan
Υποβρύχια μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Υποβρύχια σκηνογραφία / Κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου
Υποβρύχια φιλμογραφία: Αναστάσης Αγάθος
Εκπαίδευση τεχνικών πλευστότητας: Τάσος Παπαπάνος
Εκπαιδευτές κατάδυσης ανάπηρων χορευτών: Luc Lakeman, Τάσος Παπαπάνος
Επίσημοι φωτογράφοι και βιντεογράφοι: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος / Picme.gr, Luc Lakeman

Διευθυντής παραγωγής: Μανώλης Σάρδης

Συμπαραγωγή με τη Λία Χαράκη/Pelma

Διάρκεια υποθαλάσσιας χορογραφίας: 35΄

Χορευτές (αλφαβητικά): Δήμητρα Αντωνάκη, Sophie Bulbulyan, Jules Bulbulyan, Souad Daoudi, Ελένη Διαμαντή, Ειρήνη Κουρούβανη, Thierry Maboang, Aριστοτέλης Μαρινόπουλος, Νεφέλη Μποσκοΐτη, Αποστολία Παπαδαμάκη,Τάσος Παπαπάνος, Χριστίνα Πατσάλη, Michée Quenum, Δήμητρα Σβίγγου, Αντώνης Στρούζας.

Στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2015, στο Σούνιο, οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan (Γαλλία) και Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα), σε συμπαραγωγή με τη Λία Χαράκη (Κύπρος), και καλλιτέχνες από δέκα χώρες παρουσίασαν για πρώτη φορά στον κόσμο μια υποβρύχια χορευτική-εικαστική παράσταση. Δεκατέσσερις χορευτές από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, με και χωρίς αναπηρία, ανάμεσά τους τρία παιδιά 10-14 ετών, ερμήνευσαν την υποβρύχια χορογραφία Drops of Breath. Η παράσταση αποτυπώθηκε στην κάμερα μετά από 14 μέρες υποβρύχιων λήψεων. Η πρωτότυπη μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη καθηλώνει, ενώ η υποβρύχια σκηνογραφία και τα κοστούμια (από τον Γιώργο Γεωργίου) δημιουργούν ένα μοναδικό οπτικό τοπίο.

Η υποβρύχια παράσταση Drops of Breath εντάσσεται στο πολυμορφικό πρότζεκτ The Underwater Heart of the Mediterranean, που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ.

ΑΜΑΛΓΑΜΑ / ΜΑΡΙΑ ΓΟΡΓΙΑ / ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΒΑΤΗΡΑ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο
19 & 20.07.2016 / 20:00

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΒΑΤΗΡΑ / ΟΜΑΔΑ ΑΜΑΛΓΑΜΑ – ΜΑΡΙΑ ΓΟΡΓΙΑ

Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου
Συμμετέχει ο Τίμος Ζέχας
Κείμενα: Samuel Beckett, Heiner Müller, Μαρία Γοργία, Σάνια Στριμπάκου
Βοηθός χορογράφου: Μυρτώ Δελημιχάλη
Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Μισουρίδης, Μαρία Γοργία
Φωτογραφίες: Αγγελική Σβορώνου, Γιάννης Μισουρίδης
Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

«Σ΄ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφαστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της.

Πρόκειται για μια γυναίκα του σήμερα, η οποία στέκεται μετέωρη ανάμεσα σε επίμονα, αναπάντητα ερωτήματα και φόβους, αλλά ταυτόχρονα για το πιο προσωπικό μου έργο. Η κρίση μου είναι καταρχάς υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή, ηλικιακή.» 

Μαρία Γοργία

 

Η ομάδα Αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει είκοσι χορογραφίες και δεκαοκτώ παραγωγές στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη, σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και το Theatri di Vita, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια τα έργα της ομάδας διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και φύλου, με μια ιδιόμορφη γραφή-κριτική στις σύγχρονες συνθήκες, χρησιμοποιώντας παράλληλα ως βασική αρχή τη δημιουργική συμβολή των ερμηνευτών.

Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό.


Διάρκεια: 75΄

INDIRA RAHMATULLA / CELLO IN MY LIFE
ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΣΕΛΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

 

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
20.07.2016 / 22:00

Cello in my Life
Indira Rahmatulla


Ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί

Έργα
J.S. Bach: Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 1 σε σολ μείζονα, BWV 1007 // 15΄
György Ligeti : Σονάτα για σόλο τσέλο // 9΄
Henri Dutilleux: Τρεις στροφές στο όνομα του Ζάχερ // 9΄
Ahmed Adnan Saygun: Παρτίτα για σόλο τσέλο, έργο 31 // 10΄

Στη Σουίτα για τσέλο του Μπαχ συμμετέχουν αυτοσχεδιαστικά οι χορεύτριες:
Σταυρούλα Γκόνου (Prélude) | Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη (Allemande)
Νάγια Γραμματικοπούλου (Courante) | - Βάσια Αναγνωστοπούλου,Σταυρούλα Γκόνου, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη (Sarabande)
Βάσια Αναγνωστοπούλου (Menuett I-II) | Ομαδικός αυτοσχεδιασμός (Gigue)
Συντονισμός και επιμέλεια: Λίλλυ Τριαντάρη

Η βραβευμένη τσελίστρια Indira Rahmatulla, μουσικός από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν που κατάφερε να κατακτήσει όλο τον κόσμο, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για τσέλο. Η ποικιλία και το διαφορετικό ύφος των μουσικών έργων αναδεικνύει το εύρος της μουσικής ευαισθησίας και δεξιοτεχνίας της τσελίστριας, σε ένα διάλογο με το χορό.


Η Σουίτα του Μπαχ για σόλο τσέλο γράφτηκε το 1715 και αποτελείται από πέντε δημοφιλείς χορούς της κεντρικής Ευρώπης. Στη σουίτα συμμετέχουν αυτοσχεδιαστικά επαγγελματίες χορεύτριες που άρχισαν τις σπουδές τους στη Δημοτική Σχολή Χορού του Δήμου Καλαμάτας: Σταυρούλα Γκόνου, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, Νάγια Γραμματικοπούλου, Δήμητρα Μερτζάνη και Βάσια Αναγνωστοπούλου.


Ιντίρα Ραματούλλα

Γεννήθηκε το 1988 στην Τασκένδη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από τους γονείς της. Ολοκλήρωσε σπουδές στο Colburn School Conservatory of Music του Λος Άντζελες με τον Ρόναλντ Λέοναρντ και συνέχισε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Φράιμπουργκ με τον Ζαν-Γκυέν Κερράς. Έχει μελετήσει μουσική δωματίου με τον Ραλφ Γκοτόνι στο Διεθνές Ινστιτούτο Μουσικής της Μαδρίτης ως μέλος του πιάνο τρίο Areti. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με τους Μεναχέμ Πρέσλερ, Φέρεντς Ράντος, Νατάλια Γκούτμαν κ.ά.

Έχει κερδίσει βραβεία σε σημαντικούς παγκόσμιους διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το β’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τσέλου «Αράμ Χατσατουριάν (Αρμενία, 2006), α’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Σλερν (Ιταλία, 2006), γ’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τσέλου Λουίς Σιγκάλ (Χιλή), α’ βραβείο κ.ά. Από το 2013 είναι μέλος του Ιδρύματος Villa Musica Rheinland-Pfalz, όπου έχει συνεργαστεί με τους Βαντίμ Γκλούτσμαν, Σέρτζιο Ατσολίνι, Μπορίς Γκαρλίτσκι, Αλεξάντερ Μέλνικοφ κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε μουσικά φεστιβάλ όπως του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (Γερμανία) και το Μουσικό Φεστιβάλ του Ειρηνικού (Ιαπωνία), όπου έπαιξε υπό την διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών (Έσενμπαχ, Ι. Φίσερ, Κόσιτς, Χένγκελμπροκ, Λουίζι κ.ά.). Έχει συνεργαστεί με το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας του Μπάντεν Μπάντεν και του Φράιμπουργκ καθώς επίσης η Όπερα της Ζυρίχης. Από το 2015 είναι μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Λωζάννης.

Βάσια Αναγνωστοπούλου

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1989. Από έξι ετών παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού της πόλης. Συνέχισε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη Σχολή «Ραλλού Μάνου». Έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το δίπλωμα της Χάθα Ανουσάρα γιόγκας, και σεμινάρια χορού με τους Νταβίντ Ζαμπράνο, Φρέυ Φάουστ, Ινιάκι Ασπιλλάγκα, Ερμή Μαλκότση κ.ά. Από το 2012 διδάσκει χορό σε παιδιά και ενήλικες


Σταυρούλα Γκόνου

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού. Φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Χορού Δέσποινας Γρηγοριάδου (2008-2011). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου και κλασικού χορού στη Διεθνή Ακαδημία Χορού της Βάρνας, θεωρητικό σεμινάριο «Βαγκάνοβα» και μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά. Συμμετείχε στο 9ο και 10ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Δίδαξε κλασικό και σύγχρονο χορό στη σχολή χορού στη Ζάκυνθο (2011-2012). Από το 2012, μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαμάτας (ΦΑΡΙΣ).


Νάγια Γραμματικοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού έως το 2008. Συνέχισε στη σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» (2008-2011) και παράλληλα φοίτησε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ (πτυχίο, 2015). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού και έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων 2010. Εργάζεται ως δασκάλα μπαλέτου, σύγχρονου χορού και ως παιδαγωγός στην Καλαμάτα.

 

Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε σπουδές στο De Theaterschool του Άμστερνταμ. Ως χορεύτρια και χορογράφος έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2007 διδάσκει σύγχρονο χορό σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Από το 2014 δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα.


Λίλλυ Τριαντάρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε χορό στο Laban Center for Movement and Dance (Λονδίνο) και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, απ’ όπου και αποφοίτησε. Από το 1989 ως το 2007 δίδαξε χορό στη Δημοτική Σχολή Χορού της Καλαμάτας. Τα τελευταία οχτώ χρόνια ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και συνεργάζεται με το παιδικό εργαστήρι «Παράθυρο στον ήλιο» στην Καλαμάτα.

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 15.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 16.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 17.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 18.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 19.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 20.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 21.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 22.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 23.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 24.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 11ης ημέρας // 25.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 12ης ημέρας // 26.7.16
Περισσότερα...