Πρόγραμμα ημέρας // 24.7.16
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: <<ΜΥΘΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ>>
Η BARBARA KANE XΟΡΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
24.07.2016 / 12:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας / «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας»
Η Barbara Kane χορογραφεί και το Μουσείο μάς ξεναγεί στην έκθεση.
Τanagra
Χορογραφία: Isadora Duncan
Χορεύουν: Françoise Rageau, Σάντρα Βούλγαρη, Meg Brooker, Julia Pond
Μουσική: Arcangelo Corelli Σονάτα για βιολί αρ. 2, «La Folia», έργο 15
Air Gai Lento Air Gai
Χορογραφία: Isadora Duncan
Χορεύουν: Julia Pond, Σάντρα Βούλγαρη
Μουσική: Christoph Willibald Gluck Ιφιγένεια εν Αυλίδι, αρ. 7
Danseuse du Delphes
Χορογραφία: Lisa Duncan
Χορεύει η Françoise Rageau
Μουσική: Claude Debussy Πρελούδια για πιάνο, Βιβλίο 1, L 117: L
Minute Waltz
Χορογραφία: Isadora Duncan
Χορεύουν: Julia Pond (19.7), Meg Brooker (24.7)
Μουσική: Frédéric Chopin Βαλς σε ρε ύφεση μείζονα, αρ. 1, έργο 64
20 years of Tears
Χορογραφία: Barbara Kane
Χορεύει η Σάντρα Βούλγαρη
Μουσική: Christoph Willibald Gluck Ιφιγένεια εν Ταύροις
Entrance of Priestess
Χορογραφία: Barbara Kane
Χορεύουν: Meg Brooker (19/7), Julia Pond (24/7), Françoise Rageau, Σάντρα Βούλγαρη
Μουσική: Christoph Willibald Gluck Ιφιγένεια εν Ταύροις
Chorus of Priestess
Χορογραφία: Isadora Duncan
Μουσική: Christoph Willibald Gluck Ιφιγένεια εν Ταύροις, Β΄ πράξη, αρ. 18
Χορεύουν: Meg Brooker (19/7), Julia Pond (24/7) Françoise Rageau, Σάντρα Βούλγαρη
Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Η Barbara Kane παρουσιάζει χορογραφίες της Ισιδώρας Ντάνκαν, των μαθητριών της διάσημης χορογράφου, αλλά και δικές της, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα. Ο χορός των αρχών του 20ού αιώνα «συνομιλεί» με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, σε μια παράσταση που μετουσιώνει όψεις των απαρχών του σύγχρονου χορού. Μια ιδιότυπη γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τον σύγχρονο χορό και την αρχαία τέχνη. Μια μοναδική εμπειρία για τους θεατές που ολοκληρώνεται με ξενάγηση στην έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας».
Barbara Kane
Η Μπάρμπαρα Κέιν ανακάλυψε το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν το 1968 μέσα από το βιβλίο που είχε γράψει η Ίρμα Ντάνκαν, μία από τις υιοθετημένες κόρες της μεγάλης πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού. Στη συνέχεια, η Μπάρμπαρα Κέιν σπούδασε πλάι σε διάσημες δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν στη Νέα Υόρκη, όπως η Lillian Rosenberg, η Julia Levien, η Hortense Kooluris, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας Isadora Duncan Centenary Dance Company από το 1976 έως το 1979. Το 1979 η Κέιν εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και το 1985 δημιούργησε την Isadora Duncan Dance Group, με την υποστήριξη των Jetty Roels και Françoise Rageau.
Από τις πιο γνωστές δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, έχει –στην ευρωπαϊκή της πλέον πορεία– μαθητεύσει σε μαθητές των Lisa και Elizabeth Duncan (υιοθετημένων κορών της Ντάνκαν, που είχαν ιδρύσει σχολές στην Πράγα και στο Παρίσι), ενώ το 1990 είχε την τιμή να σπουδάσει στη Μόσχα με δασκάλους τούς συνεχιστές της μεγάλης σχολής χορού που είχε ιδρύσει εκεί η ίδια η Ισιδώρα.
Η ομάδα Isadora Duncan Dance Group ειδικεύεται στους ομαδικούς χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν, με κύρια αρχή της ομάδας την αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της.
Διάρκεια: 65΄
Κρατήσεις: 6976 696411, Μαρία Κελεπούρη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ BARBARA KANE
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Στούντιο
24.07.2016 / 20:00
Παρουσίαση σεμιναρίου της Barbara Kane
Η Barbara Kane, από τις πιο σημαντικές δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, παρουσιάζει το αποτέλεσμα δέκα ημερών διδασκαλίας −στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας− σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά από 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία. Περιλαμβάνονται έργα από το ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν, καθώς και αυτοσχεδιαστικοί χοροί των συμμετεχόντων.
Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα:
Christoph Willibald Gluck
Ορφέας και Ευρυδίκη
Dance of the Blessed Spirits | Furies
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Overture | Air Gai Lento Air Gai | Knucklebones
Αυτοσχεδιαστικός χορός των συμμετεχόντων
Ιφιγένεια εν Ταύροις
Αυτοσχεδιαστικός χορός των συμμετεχόντων | 20 Years of Tears( entrance )
Dream Dance| Chorus of Priestess
Με τη συμμετοχή χορευτών της ομάδας Isadora Duncan Dance Group.
Η Barbara Kane ανακάλυψε το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν το 1968 μέσα από το βιβλίο που είχε γράψει μια από τις υιοθετημένες κόρες της μεγάλης πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού, η Ίρμα Ντάνκαν. Στη συνέχεια, η Μπάρμπαρα Κέιν σπούδασε πλάι σε διάσημες δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν στη Νέα Υόρκη, όπως η Lillian Rosenberg, η Julia Levien, η Hortense Kooluris, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας Isadora Duncan Centenary Dance Company από το 1976 έως το 1979. Το 1979 η Μπάρμπαρα Κέιν μετακόμισε στην Αγγλία και το 1985 δημιούργησε τη δική της ομάδα, την Isadora Duncan Dance Group, με την υποστήριξη των Jetty Roels και Françoise Rageau.
Η Μπάρμπαρα Κέιν είναι σήμερα από τις πιο γνωστές δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, έχοντας – στην ευρωπαϊκή της πλέον πορεία – μαθητεύσει σε μαθητές των Lisa και Elizabeth Duncan (των υιοθετημένων κορών της Ντάνκαν, που είχαν ιδρύσει σχολές στην Πράγα και στο Παρίσι), ενώ το 1990 είχε την τιμή να σπουδάσει στη Μόσχα με δασκάλους τούς συνεχιστές της μεγάλης σχολής χορού που είχε ιδρύσει εκεί η ίδια η Ισιδώρα.
Η Isadora Duncan Dance Group ειδικεύεται στους ομαδικούς χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν, με κύρια αρχή της ομάδας την αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της.
EUROPIUM / ROOTLESSROOT
ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ - JOZEF FRUCEK
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Αίθουσα
24.07.2016 / 22:00
EUROPIUM / ROOTLESSROOT | ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ & JOZEF FRUČEK
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: RootlessRoot - Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček
Σκηνικά: Jozef Fruček
Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Δραματουργία: Martin Kubran
Μηχανικός ήχου: Χρήστος Παραπαγκίδης
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Κοστούμια: Isabelle Lhoas
Δημιουργία και εκτέλεση: Manuel Ronda, Jacob Ingram-Dodd, Hyaejin Lee, Paul Blackman, Λίντα Καπετανέα
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και RootlessRoot
Συμπαραγωγή: JoJo-Oulu Dance Centre / Oulu City Theater (Φιλανδία)
Στο έργο Europium το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια, της δικής μας συλλογικής ταυτότητας έρχεται στο προσκήνιο. Με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της «Μέδουσας» (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό και αμφίβολο. Σε μια ατμόσφαιρα συσσωρευμένης έντασης, έντονης σωματικότητας, σκηνών διαλόγου με το κοινό και χορογραφικών εικόνων, το Europium στοχάζεται πάνω στο ασταθές και ρευστό μέλλον όλων μας• πάνω στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορά, στις αξίες και τις προσπάθειες προάσπισής τους, αλλά και στις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πυροδοτούνται.
Διάρκεια: 75΄
Η Λίντα Καπετανέα, με καταγωγή από την Καλαμάτα, και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ, από τη Σλοβακία, δημιούργησαν την ομάδα RootlessRoot το 2006. Έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Νότια Κορέα, Καναδά κ.α.), και έχουν αποσπάσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Βραβείο Κοινού 2015 - Czech Dance Platform 2015 για την παράσταση Collective Loss of Memory, Βραβείο Herald Angel 2009 και ειδική μνεία στα Total Theater Awards 2009 για την παράσταση 100 Wounded Tears και Βραβείο Aerowaves 2008 για την παράσταση Sudden Showers οf Silence. Τα έργα της ομάδας βασίζονται σε μια εξαιρετικά δυναμική, ενστικτώδη και έντονη κινητική γλώσσα, η οποία συχνά διερευνά θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, ιστορικούς συμβολισμούς ή κοινωνικές ιδέες. Δημιουργείται έτσι ένα σκηνικό αποτέλεσμα που συνδυάζει την καθαρή σωματικότητα με το εκφραστικό περιεχόμενο, την εκρηκτική κίνηση με τις σκηνικές εικόνες, προσδίδοντας στην ομάδα μια αναγνωρίσιμη και διεθνώς καταξιωμένη καλλιτεχνική ταυτότητα.
Η Λίντα Καπετανέα είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Μετεκπαιδεύτηκε, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ, στο Merce Cunningham Studio, στο Movement Research και στο Dance Space στη Nέα Υόρκη, όπου επίσης συνεργάστηκε με τη χορογράφο Irene Hultman. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες χορού (Χορευτές, Sine Qua Non κ.ά.), ενώ το 2002 το Yπουργείο Πολιτισμού της απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας. Το 2002, η Λίντα Καπετανέα έγινε μέλος της ομάδας Ultima Vez του Wim Vandekeybus συμμετέχοντας στις παραστάσεις Blush, Sonic Boom και Pure, αλλά και στις ταινίες χορού Blush και Here After. Την περίοδο 2006-2012 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Ο Jozef Fruček αποφοίτησε από την Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Μπρατισλάβας, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή το 2002. Την περίοδο 2006-2011 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Από το 2012 αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Δραματικής Σχολής The Ludwik Solski στην Κρακοβία. Ως ερμηνευτής υπήρξε μέλος της ομάδας Ultima Vez του Βιμ Βαντεκέυμπους συμμετέχοντας στις παραστάσεις Blush, Sonic Boom, και στην ταινία χορού Blush. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραγωγές, καθώς και σε πειραματικές και ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποσπάσει βραβείο νέου χορογράφου.
Η Λίντα Καπετανέα και ο Josef Frucek τα τελευταία επτά χρόνια εργάζονται πάνω στο ερευνητικό τους πρόγραμμα Fighting Μonkey. Συνεργάζονται ως εκπαιδευτικοί με σημαντικές σχολές και φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερικη, Ασια, Αυστραλια.
www.rootlessroot.com.
Η ομάδα ευχαριστεί θερμά το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, τον κ. Πανάγο Φουρναράκη, την κ. Βίκυ Μαραγκόπουλου, την κ.Χαρά Μαντζούκη, τον κ.Γιώργο Μαντζούκη, την κ.Σούλα Καπετανέα και τον κ. Δημήτρη Καπετανέα .
Το έργο Europium δημιουργήθηκε στο στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Παραγωγός της παράστασης και υποστήριξη περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση