Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 18.7.16

22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 18.7.16

OPUS
ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο
18.07.2016 / 20:00

OPUS
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / Ομάδα χορού ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ

Σύλληψη-Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική: Johann Sebastian Bach Art of Fugue, Contrapunctus 1
Μουσική επεξεργασία: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Χρήστος Παπαδόπουλοs, Στέφανος Δρουσσιώτης
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

 

Φωνή 1: Μαρία Μπρέγιαννη, κίνηση - Ναυσικά Τσάρα, φλάουτο
Φωνή 2: Γιώργος Κοτσιφάκης, κίνηση - Ευγένιος Ζημπάι, βιολί
Φωνή 3: Αμαλία Κοσμά, κίνηση - Κώστας Τζέκος, μπάσο κλαρινέτο
Φωνή 4: Ερμής Μαλκότσης, κίνηση - Αλέξης Καραϊσκάκης, βιολοντσέλο

Opus, μια παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική, η έννοια της οποίας παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Μέσα σε ένα απέρριτο σκηνικό χώρο, η κίνηση ακολουθεί πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές της μουσικής, στρέφοντας την προσοχή του θεατή άλλοτε σε κάθε όργανο χωριστά άλλοτε σε δύο μαζί και άλλοτε στην ενίαια σύνθεση της μουσικής. Η χορογραφία επιχειρεί έτσι την επανασύσταση ενός νέου κώδικα ανάγνωσης του μουσικού έργου, που μεταφράζει τη χρονική διάσταση της μουσικής σύνθεσης σε χωρική διάσταση των σωμάτων. 

Η παράσταση Opus έγινε δεκτή ανάμεσα σε 470 αιτήσεις στο φεστιβάλ χορού Danse Elargie, 17-19 Ιουνίου στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι.Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, νέος, ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος χορογράφος, παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του. Με σπουδές στην περίφημη σχολή School for New Dance Development στην Ολλανδία και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα. Ίδρυσε την ομάδα Λέων και Λύκος το 2015, με κύριο στόχο την έρευνα πάνω στο σώμα και την ανακάλυψη νέων τρόπων αφήγησης μέσα από την απλότητα και την πεποίθηση ότι το μικρό μπορεί να είναι μεγάλο. Το 2015, το πρώτο του έργο, Elvedon, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ, κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ 490 αιτήσεων στο σημαντικότερο πανευρωπαϊκό δίκτυο χορογραφίας Aerowaves-Dance across Europe, και αρχίζει πανευρωπαϊκή περιοδεία μέσα στο 2016.

Διάρκεια: 50'

BESS KARGMAN / FIRST POSITION (ΠΡΟΒΟΛΗ)

 

Μέγαρο Xορού Καλαμάτας-Βέραντα
18.07.2016 / 22:00

First Position / Bess Kargman

Tο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Bess Kargman (2011) First Position, που έχει συγκινήσει κοινό και κριτικούς, θα προβληθεί φέτος στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουλίου στη Βεράντα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας (ώρα έναρξης 10:00 μ.μ, διάρκεια 91 λεπτά) σε συνδιοργάνωση με τη CineDoc και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι χορευτές παίρνουν μέρος σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, το Youth America Grand Prix, όπου οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα δεν είναι αποδεκτό. Στον τελικό γύρο, εκατοντάδες χορευτές αγωνίζονται για να κάνουν το όνειρο της ζωής τους πραγματικότητα και να διεκδικήσουν τις ελάχιστες υποτροφίες που απονέμονται. Η ταινία παρακολουθεί έξι από αυτούς τους ταλαντούχους χορευτές −κατά τη διάρκεια της επίπονης προετοιμασίας τους για το διαγωνισμό− να παλεύουν με την εξάντληση, τους τραυματισμούς και τις δυσκολίες της εφηβείας, με όπλο τη δύναμη της θέλησης. Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας ομάδας εξαιρετικά προικισμένων νέων χορευτών, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που συγκινεί με την επιμονή και το πάθος της νεότητας.

Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Toronto International Film Festival, έχει κερδίσει το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο SanFrancisco Doc Fest και τα βραβεία κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Dallas International Film Festival, Portland International Film Festival και στο DOCNYC. Η αμερικανική εφημερίδα TheWallstretJournal περιγράφει την ταινία ως την ιστορία ενός «αληθινού Μπίλλυ Έλιοτ» ενώ η FilmJournalInternational την προτείνει όχι μόνο ως ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που αφορά τους μπαλετομανείς, τους σπουδαστές χορού και τις οικογένειές τους, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

First Position

Bess Kargman/91'/2011/ΗΠΑ

                                 Με την υποστήριξη της 
                               Αμερικανικής Πρεσβείας.

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ PAT CATTERSON

 

ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
18.07.2016 / 17:00 -19:00 

Pat Catterson
Διάλεξη
Η χορογράφος Πατ Κάττερσον συζητάει για τη φιλοσοφία της χορευτικής διαδικασίας στη βάση της οποίας δουλεύει από το 2008, και για το πιο πρόσφατο έργο της, NOW. H μεθοδολογία της, που αντλεί από τη ζωτική ορμή, ωθεί τους χορευτές να συμμετέχουν καθολικά ως καλλιτέχνες και όχι ως τέλειες εκτελεστικές «μηχανές», ενώ αναδεικνύει (αντί να αρνείται) τον εφήμερο χαρακτήρα του χορού. Η περφόρμανς/παράσταση/εγκατάσταση NOW., που έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2016, ενώνει επί σκηνής χορευτές από εννέα χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, Εσθονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αργεντινή) με οκτώ χορευτές στη Νέα Υόρκη που συμμετέχουν μέσω SKYPE. Στη διάλεξή της η χορογράφος παρουσιάζει τη διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίηση του έργου, τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις αποκαλυπτικές του στιγμές.

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 15.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 16.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 17.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 18.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 19.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 20.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 21.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 22.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 23.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 24.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 11ης ημέρας // 25.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 12ης ημέρας // 26.7.16
Περισσότερα...