Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ BARBARA KANE

 

Ζουμπούλειο Μέγαρο
15 - 25.07. 2016 / 10:00 – 12:00 π.μ

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΓΚΛΟΥΚ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΙΔΩΡΑΣ ΝΤΑΝΚΑΝ

Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane

σε συνεργασία με τη γαλλίδα χορεύτρια
και καθηγήτρια Françoise Rageau

Το σεμινάριο αρχίζει με μια σύντομη ομιλία για την πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ισιδώρα Ντάνκαν και την κληρονομιά της στη σύγχρονη εποχή. Ο κύριος άξονας των μαθημάτων είναι η τεχνική που δημιούργησε η Ισιδώρα Ντάνκαν με στόχο να εκτιμηθούν και να γίνουν πιο κατανοητές οι χορογραφίες όπως θα εξελίσσονται στο δεύτερο μέρος κάθε μαθήματος. Το σεμινάριο θα καταλήξει σε ανοιχτή παρουσίαση των συμμετεχόντων στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού.
Ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν θα συνδεθεί με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους του Ορφέα αλλά και της Ιφιγένειας, που έχουν τις ρίζες τους στις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρακτηριστικά της χορευτικής κληρονομιάς της Ντάνκαν, που βασίζεται στη ροή της κίνησης της φύσης και την ιστορία του παρελθόντος, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.
Μέσα από την εκμάθηση ομαδικών χορών από το ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν, σε μουσική, μεταξύ άλλων, και του Γκλουκ –συνθέσεις του οποίου ενέπνευσαν αρκετές από τις χορογραφίες της–, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τη συνεχή, ολοζώντανη και ρευστή κίνηση που χρησιμοποιούσε η Ντάνκαν ακόμη και στις τεχνικές ασκήσεις – μια κίνηση που χαρακτηρίζεται τόσο από ελαφράδα όσο και από την ένταση και την αίσθηση του βάρους της. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει κατανοητή η συναρπαστική αλλαγή στη χορευτική έκφραση που έφερε η Ισιδώρα Ντάνκαν στον σύγχρονο χορό, και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να την εκφράσουν οι ίδιοι μέσα από τις χορογραφίες που θα μελετηθούν για την ανοιχτή παρουσίαση.

Barbara Kane

Η Μπάρμπαρα Κέιν ανακάλυψε το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν το 1968 μέσα από το βιβλίο που είχε γράψει μια από τις υιοθετημένες κόρες της μεγάλης πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού, η Ίρμα Ντάνκαν. Στη συνέχεια, η Μπάρμπαρα Κέιν σπούδασε πλάι σε διάσημες δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν στη Νέα Υόρκη, όπως η Lillian Rosenberg, η Julia Levien, η Hortense Kooluris, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας Isadora Duncan Centenary Dance Company από το 1976 έως το 1979. Το 1979 η Μπάρμπαρα Κέιν μετακόμισε στην Αγγλία και το 1985 δημιούργησε τη δική της ομάδα, την Isadora Duncan Dance Group, με την υποστήριξη των Jetty Roels και Françoise Rageau.
Η Μπάρμπαρα Κέιν είναι σήμερα από τις πιο γνωστές δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, έχοντας –στην ευρωπαϊκή της πλέον πορεία– μαθητεύσει σε μαθητές των Lisa και Elizabeth Duncan (των υιοθετημένων κορών της Ντάνκαν), οι οποίοι είχαν ιδρύσει σχολές στην Πράγα και στο Παρίσι, ενώ το 1990 είχε την τιμή να σπουδάσει στη Μόσχα με δασκάλους τούς συνεχιστές της μεγάλης σχολής χορού που είχε ιδρύσει εκεί η ίδια η Ισιδώρα.
Η Isadora Duncan Dance Group της Κέιν ειδικεύεται στους ομαδικούς χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν, με κύρια αρχή της ομάδας την αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της.
Η Μπάρμπαρα Κέιν έχει χορογραφήσει πολλές ομαδικές δουλειές που συνοδεύουν δημιουργίες της Ντάνκαν, μια σπουδή πάνω στην Ιφιγένεια εν Ταύροις και μία πάνω στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα ομαδικό έργο εμπνευσμένο από τα Κύματα της Βιρτζίνιας Γουλφ.
Με την πεποίθηση ότι ο Χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν ανήκει στην κοινότητα, η Μπάρμπαρα Κέιν συνεχίζει το εκπαιδευτικό της έργο στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διδάσκοντας χορό σε ενήλικες και παιδιά με και χωρίς αναπηρία, ηλικιωμένους, καθώς και σε ιδρύματα, κέντρα νεότητας, σχολεία.

Françoise Rageau
Η Françoise Rageau ήρθε σε επαφή με το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν σε ηλικία 13 ετών -ύστερα από πέντε χρόνια κλασικών σπουδών- μέσω της Madeleine Lytton (μαθήτριας της Λίζας Ντάνκαν). Έκτοτε συνεργάστηκε ως χορεύτρια με τη Madeleine Lytton και την Odile Pyros, με την οποία δούλεψε πάνω σε ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν και της Λίζας Ντάνκαν. Από το 1984 συνεργάζεται με την Barbara Kane ως βοηθός της (από το 1990), και ως χορεύτρια στην Ομάδα Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν, της οποίας είναι συνιδρύτρια. Διδάσκει το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Παρίσι.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά από 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία.

Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane
Κόστος συμμετοχής: 70€ 
Προκαταβολή: 20 €

Εγγραφές και πληροφορίες
Σάντρα Βούλγαρη: 6973 077 158
mail @ kalamatadancefestival.gr

Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής.
Η εξόφληση του κόστους συμμετοχής πρέπει να γίνειμε την έναρξη του σεμιναρίου.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ PAT CATTERSON

 

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
15 - 25.07.2016 / 10:00-12:00

Dancing NOW

Σεμινάριο χορού με την Pat Catterson

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν και να βιώσουν τη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί η νεοϋορκέζα χορογράφος στις πρόσφατες δουλειές της, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW. Σε αυτή την εγκατάσταση/παράσταση/δρώμενο οι οκτώ νεοϋορκέζοι χορευτές της ερμήνευσαν τη χορογραφία μαζί με εννέα χορευτές άλλων χωρών σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype. Την παράσταση παρακολούθησαν θεατές στη Νέα Υόρκη μέσα από τρία διαφορετικά sites καθώς και θεατές σε άλλες 29 χώρες με τη βοήθεια του live streaming.
Πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, θα σταλούν στους συμμετέχοντες κινησιολογικές φράσεις μέσω Vimeo, τις οποίες θα πρέπει να μάθουν με συγκεκριμένες οδηγίες από τη χορογράφο. Η Πατ Κάττερσον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο που κάθε χορευτής αντιλαμβάνεται την κίνηση, πώς τη βιώνει σωματικά και τι σημαίνει γι’ αυτόν. Στη συνέχεια η Κάττερσον θα παρακολουθήσει και θα δώσει μορφή στις ερμηνείες των συμμετεχόντων δημιουργώντας σόλο και ντουέτα. Με τη βοήθεια της Σάνιας Στριμπάκου –χορεύτριας με καταγωγή από την Καλαμάτα, που συμμετείχε στο έργο NOW–, θα διδάξει συγκεκριμένο αλλά και αυτοσχεδιαστικό υλικό που αποτελούσε μέρος του έργου.
Κάθε συνάντηση αρχίζει με ένα ζέσταμα βασισμένο στην τεχνική Κάννιγχαμ και ακολουθεί η δημιουργική δουλειά του ρεπερτορίου. Επιπλέον, σε δύο απογευματινά σεμινάρια, η Κάττερσον θα συζητήσει για τις τεχνικές, τις ιδέες και τις συνθήκες που γέννησαν αυτή τη διαδικασία δημιουργίας και το συγκεκριμένο έργο.

Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα των μαθημάτων στο κοινό.

Pat Catterson

Η καλλιτεχνική πορεία της νεοϋορκέζας χορεύτριας, χορογράφου και ερευνήτριας του σύγχρονου χορού Πατ Κάττερσον είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του σύγχρονου αμερικανικού χορού. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στον ιστορικό χώρο του JudsonChurch ως συνεργάτις της σπουδαίας YvonneRainer (Υβόν Ράινερ). Από το 1970, όταν πρωτοπαρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη βραδιά χορού στη Νέα Υόρκη, έχει χορογραφήσει πάνω από εκατό έργα, έχει συνεργαστεί με διάσημες ομάδες και έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά κέντρα ανά τον κόσμο.
Χόρεψε για πρώτη φορά σε έργο της Υβόν Ράινερ το 1969 και από το 1999 συνεργάστηκε μαζί της ως χορεύτρια, βοηθός στις πρόβες και υπεύθυνη της συνέχισης των πρώτων έργων της αμερικανίδας χορογράφου περιοδεύοντας με την ομάδα της Ράινερ στην Αμερική αλλά και διεθνώς.
Η Πατ Κάττερσον έχει βραβευτεί πολλές φορές από σημαντικούς θεσμούς (SolomonR. Guggenheim Choreography Fellowship, Harkness Foundation, Fulbright Commission κ.ά.). Αφοσιωμένη παράλληλα και στο εκπαιδευτικό της έργο, η Κάττερσον έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, σε διάσημες σχολές, όπως οι Juilliard School, Merce Cunningham Studio, Sarah Lawrence College. Άρθρα της σχετικά με την έρευνα στον σύγχρονο χορό έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Ballet Review, Dance Research Journal, Getty Iris, Dance Magazine Online κ.ά.
Με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για δεύτερη φορά, διδάσκοντας στο εργαστήρι σύγχρονου χορού για επαγγελματίες χορευτές.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και σε επαγγελματίες χορευτές.

Σεμινάριο Σύγχρονου χορούμε την Pat Catterson
Κόστος συμμετοχής: 120 €
Προκαταβολή: 20 €

Εγγραφές και πληροφορίες
Ιωάννα Αποστόλου: 6972 558 593
mail @ kalamatadancefestival.gr

Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής.
Η εξόφληση του κόστους συμμετοχής πρέπει να γίνει με την έναρξη του σεμιναρίου.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ CANDOCO DANCE COMPANY

 

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
21.07.2016 / 12:00-14:00

Εργαστήρι με τους Candoco Dance Company

Με τους: Megan Armishaw & Toke Broni Strandby

Λάβετε μέρος στο δίωρο εργαστήρι χορού με την περίφημη ομάδα Candoco Dance Company που αποτελείται από χορευτές με ή χωρίς αναπηρία.
Μέσα από τις τεχνικές του σύγχρονου χορού και με στοιχεία από τα έργα Beheld (του Alexander Whitely) και Notturnino (του Thomas Hauert), τα μέλη της ομάδας οδηγούν τους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία, από 18 ετών. Απαραίτητη (και μόνη) προϋπόθεση, να αγαπάνε το χορό και την κίνηση!

Η ομάδα Candoco Dance Company ιδρύθηκε το 1991 και αποτελείται από αρτιμελείς και μη-αρτιμελείς χορευτές. Η ομάδα προσκαλεί διεθνούς φήμης χορογράφους να δημιουργήσουν έργα ειδικά για αυτήν χτίζοντας έτσι ένα υψηλού επιπέδου, ποιοτικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα που διερύνουν την πρόσβαση στο χορό για όλους.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ PAT CATTERSON

 

ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
18.07 & 23.07.2016 / 17:00 -19:00 

Pat Catterson
Διάλεξη
Η χορογράφος Πατ Κάττερσον συζητάει για τη φιλοσοφία της χορευτικής διαδικασίας στη βάση της οποίας δουλεύει από το 2008, και για το πιο πρόσφατο έργο της, NOW. H μεθοδολογία της, που αντλεί από τη ζωτική ορμή, ωθεί τους χορευτές να συμμετέχουν καθολικά ως καλλιτέχνες και όχι ως τέλειες εκτελεστικές «μηχανές», ενώ αναδεικνύει (αντί να αρνείται) τον εφήμερο χαρακτήρα του χορού. Η περφόρμανς/παράσταση/εγκατάσταση NOW., που έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2016, ενώνει επί σκηνής χορευτές από εννέα χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, Εσθονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αργεντινή) με οκτώ χορευτές στη Νέα Υόρκη που συμμετέχουν μέσω SKYPE. Στη διάλεξή της η χορογράφος παρουσιάζει τη διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίηση του έργου, τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις αποκαλυπτικές του στιγμές.

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 15.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 16.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 17.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 18.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 19.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 20.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 21.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 22.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 23.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 24.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 11ης ημέρας // 25.7.16
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 12ης ημέρας // 26.7.16
Περισσότερα...